Hur kollar man konkurrenters inlänkar?

2016-05-20 - 15:46

Att hitta inlänkar en konkurrent har till sin sida har blivit klurigt på senare år. Varför ska man kolla dessa kanske du undrar? Inlänkar styr till stor del hur högt du rankar på Google, och kanske finns möjligheten att få en länk på samma sida som din konkurrent…

Här du hitta din konkurrents inlänkar

  • https://ahrefs.com – Bredaste databasen. Kostar, men finns 30 dagars trial du kan testa.
  • https://majestic.com – Har en bra databas också. Möjligt att se ett gäng inlänkar gratis. Har 3 månaders konto för 120 pounds med full access.
  • https://moz.com/researchtools/ose/ – Databasen är bara ca 30% så stor som de ovan. Men, här kan man få fram ganska många länkar gratis.

En idé för att få till detta gratis är att använda samtliga tre verktyg på samma sajt, och därav få en mer övergripande bild. Verktygen lär visa olika länkar alltså.

Hur kolla sina egna inlänkar?

Det är helt gratis än. Det gör du här: https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=sv. Du måste dock verifiera att du äger sajten i fråga först. Därefter får du tillgång till den mest kompletta databasen av de alla, Googles.

Kolla inlänkar – En historisk återblick

Möjligheten att kunna kolla sina och andras inlänkar har en rätt intressant historia. Om vi går tillbaka långt i tiden, ända tillbakas till 2011, så var det faktiskt helt gratis att kolla inlänkar via Yahoo Site explorer. Deras databas visade i praktiken varenda inlänk för valfri sajt. De hade även ett gratis API, som man automatiskt kunde ställa frågor emot. Men plötsligt i november 2011, stängdes tjänsten ner. Yahoo hade antagligen tröttnat på att hålla systemet igång gratis, några annonsintäkter lär de inte hämtat hem. För det finns väl inget värde i detta tänkte de? Ungefär samma år som Yahoo la ner startade ahrefs.com upp. Något som varit gratis i säkert 10 år kostade nu plötsligt 8 000 kr per år, och har nu 5 år senare ökat till 10 000 kr. Där pratar vi inflation.

Framtiden

Det är inte helt otänkbart att vi i framtiden återigen får se några billigare verktyg dyka upp. Hårdvaran i servrar blir bara billigare och snabbare. Internet växer o andra sidan, men vad vi sett hittills så går utvecklingen på hårdvarufronten snabbare. Det blir helt enkelt billigare att ladda ner Internet. Verktygen som finns idag är även onödigt komplexa, en massa lull-lull som få använder. Kanske 2021 vore ett passande år för att återigen ha ett prisvärt alternativ för att kolla konkurrenters länkar (10 år efter Yahoo site explorer släcktes). Vi får hoppas på det!