HTTPS-stress?

2017-09-08 - 15:38

Vad är HTTPS?


I korta drag kan man förklara det så här:
När HTTPS används skickas informationen krypterad och är därmed säker.
När HTTP används är den inte krypterad och kan snappas upp av hackare m.fl.

Vem behöver använda HTTPS?

Webbplatser som idag förhoppningsvis redan använder HTTPS är alla de som hanterar känslig information.
Det kan vara t.ex. en webbshop där du anger kortuppgifter vid betalning, eller banktjänster på nätet.
Om du istället bara skall fylla i ett formulär för att få en offert på t.ex. målning av huset känns det förmodligen inte lika angeläget att webbplatsen är säker.

Hur bråttom är det med att gå över till HTTPS?

Idag är det ungefär 50% av sökresultaten som kör HTTPS, men redan till årsskiftet 2017-2018 förutspås den siffran ligga på 70%.

Google sade redan 2014 att användning av HTTPS skulle ge en liten “boost” i rankingen, och den är förmodligen väldigt liten om den ens finns alls
För att öka pressen på webbyråer och liknande kommer nu webbläsaren Google Chrome att visa tydligare att en webbplats inte är säker fr.o.m. oktober-17.

Många känner sig stressade över allt prat om att gå över till HTTPS. Det enda man kan vara säker på är dock att man förr eller senare bör göra skiftet.
Om du inte hanterar känsliga uppgifter, vänta till du byter webbplats.
Om du skall starta en ny webbshop, använd HTTPS.
Om du skall göra skiftet skall du göra det för besökarna skull, inte för SEO.
Se till att du anlitar någon som vet hur det skall göras. De flesta webbhotell erbjuder det certifikat du behöver och kan hjälpa till med övergången.

Besökarnas beteende

Kommer ändringen i Google Chrome att förändra besökarnas beteende? Troligen inte. De som inte har någon koll alls kommer kanske inte ens att se om webbplatsen är säker eller inte.
De som däremot har lite koll vet att det inte behöver vara en säker webbplats om jag bara skall läsa om tjänsterna eller produkterna på webbplatsen, eller skicka in en offertförfrågan.